14-1-2025 Xàtiva
14 januari 2025 - Xàtiva, Spanje
Vandaag verplaatsen we de camper van Moncofa naar Murcia. Dat betekent eerst boodschappen doen met de camper bij de grote Consum van Moncofa (scheelt sjouwen met de fiets). Dan op weg naar onze tussenstop in Xàtiva, 1,5 uur rijden van Moncofa. Het landschap wordt gedomineerd door ruïnes op bergtoppen en citrus boomgaarden, heel veel boomgaarden.
We parkeren de camper op een vrijwel lege parkeerplaats, niet ver van het centrum van Xàtiva. Door kleurige smalle steegjes lopen we naar het oude plein Plaza de Calixto III.
Xàtiva ligt langs een van de vele pelgrimsroutes naar Santiago en we komen langs de albergue en zien een bekende Jacobsschelp.
Op het Plaza de Calixto III ligt het 15e eeuwse ziekenhuis Hospital Réal.
En de kathedraal.
De kathedraal werd gebouwd in de 16e-20e eeuw en heeft een heel ruim, wat sober interieur. Maar de beelden en vooral het altaar met veel bladgoud zijn weer typisch Spaans.
We wandelen verder de berg op naar de resten van het Castillo. We komen daarbij langs de 13e eeuwse Iglesia de Sant Féliu. Het kerkje is helaas niet open, maar aan de buitenkant zijn enkele mooie details te zien. De route gaat verder over een aangenaam stijgend pad.
Zo bereiken we het Castillo dat uit twee delen bestaat: het castillo mayor (foto onder) en het castillo minor dat we vanaf het grote kasteel mooi kunnen fotograferen.
Het is een fotogeniek gebeuren en de uitzichten zijn fantastisch. Hieronder een selectie van de vele foto's die we maken.
We lopen terug naar beneden langs de Ermita Sant Josep.
Al snel zien we de kathedraal weer fraai liggen.
Kort daarna komen we langs een mooie oude wasplaats, die natuurlijk op de foto moet.
Na dit bezienswaardige bezoek aan Xativa rijden we verder richting Murcia. Het landschap wordt daarbij veel kaler.
In Murcia worden we begroet door een Christusbeeld op een heuvel.
En vinden we een vrijwel lege camperplaats in een buitenwijk van de stad.
De komende dagen gaan we Murcia en omgeving verkennen.