29 / 30-1-2026 cols van Carresqueta en Benifallim / Cap de l'Horta
30 januari 2026 - El Campello, Spanje
We hebben minder goed weer dan vorig jaar. De ene na de andere storm trekt over het Iberisch schiereiland. Portugal krijgt de volle laag. Tegen de tijd dat de storm hier aan de oostkust is, is hij enigszins afgezwakt maar nog fors genoeg om stukken land weg te slaan en palmbomen omver te blazen. Hier op de camping ging een golfplaten dak van een schuur eraan. Met een aantal campinggasten hebben we het dak gesloopt om te voorkomen dat de platen gingen rond vliegen en campers zouden beschadigen.
We hebben inmiddels 5 stormen over ons heen gekregen en voor morgen wordt weer windkracht 7 tot 9 voorspelt. Maar de voortent houdt het tot nu toe goed. Tussen de stormen door is het weer erg wisselvallig: regenachtig tot volop zon en temperatuur boven de 20 graden. Gisteren maakte Peter een lange fietstocht van 115 km, waarbij hij twee hoge cols passeerde: de port la Carresqueta en de port Benifallim. Hij ging met stralend weer weg, maar reed onverwacht de laatste 1,5 uur in de regen waarbij de temperatuur fors daalde.
Vandaag is het de hele dag stralend weer met een zeer aangename temperatuur. We nemen de tram tot aan de rand van Alicante en gaan een wandeling maken op de kaap Horta. We zoeken het pad langs de kust en kunnen al snel terugkijken op Alicante.
Ook hier zien we oude Romeins baden.
Niet veel verder worden we van het kustpad afgestuurd. Er wordt aan het pad gewerkt. We lopen een stukje van de kust af en proberen verderop het pad weer op te pakken. Het is even zoeken maar uiteindelijk lukt het. De kust is hier prachtig. Het pad is niet altijd even duidelijk, maar al met al goed te doen.
Hier en daar wordt het pad al aardig ondermijnd door de golven die bij flinke wind ver omhoog gestuwd worden.
We komen langs mooie baaitjes
Hier moesten we wachten tot de zee zich voldoende terugtrok om met droge voeten over te kunnen steken.
Op de punt van de kaap staat natuurlijk een vuurtoren en ervoor loopt de kust als een grote stenen plaat de zee in.
We lopen nu richting het strand van San Juan en hebben zicht op de kust richting Benidorm.
Dan volgt de boulevard van San Juan waar we onszelf trakteren op een heerlijk ijsje.
Daarna verlaat de route de kust om dwars over de kaap terug te steken naar het beginpunt. We lopen door straten met bomen en groene middenbermen. Ondertussen is het Spaanse lunchtijd en kijken we uit naar een zonnig terras om te eten. Die vinden we in een rustige woonwijk aan een aardig pleintje. De vriendelijke ober verplaatst een van de tafels naar het meest zonnige plekje van het terras. We eten een voortreffelijke menu del Dia. Als we bijna bij de tramhalte van ons beginpunt zijn besluiten we de kust nog even te volgen tot aan de volgende tramhalte in de hoop nog op een terrasje te kunnen nagenieten. Helaas valt de route dan wat tegen en een terras vinden we niet. Alleen een nieuw aangelegd uitzichtpunt.
Dan maar (in een bomvolle tram) terug richting camping en daar in het zonnetje op het terras wat gedronken. Het is tenslotte weekend ;-). En nu hopen dat de wind morgen mee valt.