7-2-2026: Elche: bezoek aan Alcudia en duurloop langs de Vinalopo
Vandaag gaan we opnieuw een poging doen om Alcudia te bezoeken. In nog geen 10 minuten fietsen we er naartoe en worden door een vriendelijke dame binnen gelaten die vertelt dat het voor pensionados muy barrato is. En goedkoop is het zeker: we betalen 2 euro per persoon om het enorme complex met Iberische en Romeinse overblijfselen te bewonderen.
Een Engelstalige folder en informatiepanelen leiden ons door de opgravingen. Er zijn restanten van een aantal baden en grote romeinse huizen te bewonderen.
De grote huizen hadden een centraal water bassin (foto rechts)
Midden in het park een gebied met straten en kleinere huizen:
Midden op het complex staat ook een museum met heel veel vondsten en een paar indrukwekkende mozaïeken.
In Alcudia werd in 1897 door een boer de Dame van Elche gevonden. Het beeld stamt uit de Iberische periode (4 tot 5 eeuwen voor Christus) en was vermoedelijk een urn. De plek is gemarkeerd en er staat een kopie.
Er is een Iberische tempel gereconstrueerd (5e eeuw voor Christus), die nu onder de resten van een katholieke kerk liggen
De originele vloer van die katholieke kerk uit de Byzantijnse periode (5e-15e eeuw) wordt nu beschermd door een overkapping
Het bezoek aan deze archeologisch plek was zeker de moeite waard.
's Middags gaat Peter een duurloop doen van 18 km langs de rivier Vinalopo, in de richting van en voorbij Elche.