16-9-2025 Italië: Vogogna en Orta San Giulio
16 september 2025 - Orta San Giulio, Italië
Na de koffie en Peter's hardloop training verlaten we de camperplaats. Eerst grote inkopen doen bij d Lidl in Domodessola en daarna verder door naar het zuiden. Dat betekent ook van 1300 meter naar 300 meter hoogte en daardoor warmer weer. Het is niet ver naar het merengebied van Piemonte en we maken een tussenstop in het oude stadje Vogogna.
Door smalle straatjes klimmen we omhoog naar het kasteel dat helaas alleen op zaterdag te bezoeken is.
Dan maar even een kijkje in de neogotische kerk
En dan door de straatjes weer terug richting camper
Bij een palazio nemen we heel brutaal een kijkje op de binnenplaats.
Hoog tijd om door te rijden naar de camping bij het Lago d'Orta. De camping eigenares blijkt Nederlandse te zijn, maar hier al 33 jaar te wonen. We installeren ons en gaan daarna op weg naar de Gelateria die we bij aankomst in het dorp al zagen. Het is heerlijk weer en we besluiten ook nog even om het schiereiland te lopen waarop Orta San Giulio ligt.
We komen op het centrale plein met, net als in Vogogna, een markthal.
En uitzicht op het eiland in het Orta meer, het Isola San Giulio.
Vanaf het centrale plein klimmen we een stukje omhoog, langs het oudste huis van Orta
Om een cache te zoeken en vinden (hij zit in een lantaarnpaal). Dan even snel een kijkje in alweer een uitbundig beschilderde kerk.
We lopen verder op het schiereiland, nu hoger zodat we ook het Isola San Giulio beter zien.
Tot slot lopen we langs het 3-sterrenrestaurant in Villa Crespi, een soort suikertaart paleisje
Een leuk ommetje aan het eind van de middag (inclusief zalig Italiaans ijs)
Morgen fietsen!