22-7-2024 Slowakije: Lage Tatra, door Zadna Voda dal en Siroka Dolina vallei.
22 juli 2024 - Zilina, Slowakije
We gaan al vroeg op pad en nemen de lijnbus die ons weer naar de top van de Jasna brengt (Biela Put 1117m). We gaan een wandeling door 2 valleien maken. Eerst lopen we weer langs het Vrbické pleso (meer) naar het mooie dal van de Zadna Voda (gele route). Gisteren daalden we af door dit dal, nu lopen we omhoog tot halverweg bij Tri Vody.
Bij Tri Vody verlaten we het dal en lopen over een prachtig bospad (rode route).
Vanaf Pod Orlou Skalou gaan we flink klimmen en krijgen steeds mooiere uitzichten.
Vanaf Lukova (1678m) dalen we geleidelijk weer af. Eerst over open terrein, later weer door bos.
We kruisen het riviertje Lukova.
Daarna is het weer even klimmen en dan afdalen in de Siroka Dolina vallei die we bereiken bij Zaver Sirokej Doliny (1416m). Er volgt een fikse afdaling over verschillende typen paden, zoals een vervelend keienpad en een mooi open paadje.
Lang lopen we hoog boven het riviertje, maar uiteindelijk komen we er dichtbij. Het zicht op de valleiwanden is mooi.
Er volgt een brede grintlaan door open bos en sneller dan verwacht zijn we klaar met de wandeling die eindigt bij de grote parkeerplaats waar onze camper staat (943m).
15 km met ca 600m stijgen en 800m dalen
Morgen willen we de stad Zilina bezoeken en een aantal kastelen die daar vlakbij liggen. Omdat het nog vroeg is besluiten we alvast een stuk die richting op te rijden. Eerst boodschappen doen bij een enorm grote Tesco (ijsjes!) daarna rustig verder over B-wegen. Conny zoekt ondertussen op de app Park4Night naar een geschikte overnachtingsplek en loodst Peter naar de parkeerplaats bij een soort boerderijmuseum. Het blijkt een oude boerderij met eigen bakkerij, schapenfokkerij, schapenkaasmakerij, bakkerij en tractormuseum te zijn.
We kijken rond en kunnen de verleiding niet weerstaan om in het restaurant de lokale lekkernijen te proeven. We beginnen met een voorgerecht dat bestaat uit een selectie van op de boerderij genaakt kazen.
Gelukkig delen we dat bord, want mens wat een calorieën (en vetten) liggen daar op! (zie foto). Ons hoofdgerecht is gebakken aardappelen met bacon, spinazie en een kaassaus. Gelukkig is het bier hier heel goedkoop, want van al die kaas krijg je enorm veel dorst!