10-9-2025 Italië: Crevoladossola
10 september 2025 - Domodossola, Italië
Behalve een bescheiden kerkklok die 's nachts gewoon door slaat, is het heerlijk rustig slapen op de camperplaats. Er was voor vandaag heel slecht weer voorspeld, maar de depressie lijkt grotendeels langs ons heen te trekken. Peter gaat eerst een lichte hardloop training doen.
Deels langs de rivier de Toce.
Na de koffie doen we boodschappen in het nabijgelegen Domodossola. Met de camper, want je mag max 24 uur op deze gratis camperplaats staan. Na terugkomst op de camperplaats is het nog steeds droog en volgens de bijgewerkte weersvoorspelling blijft dat tot 15 uur zo. We wagen de gok en gaan een wandeling van Komoot doen:
Eerst lopen we naar een oude waterkracht centrale in een bijzonder mooi art-deco gebouw uit 1925.
De route gaat verder naar het dorpje Solaro.
Daarna lopen we over smalle paden verder door het bos, parallel aan de Toce.
Uiteindelijk komen we bij een prachtige romaanse brug, de ponte Maglio. De brug werd door de Romeinen gebouwd in de via Settimia, een destijds belangrijke weg door de nauwe vallei. Even klikken en inzoomen op onderstaande foto's om ons op de brug en in de rivierbedding te zien.
In het gehucht Pontemaglio stuurt de route ons door allerlei nauwe steegjes.
We lopen omhoog het plaatsje uit.
En volgen stukken van de oude Romeinse weg.
Er volgen nog een aantal zeer kleine gehuchtjes, zoals Lomese
En het verlaten Roncaneggio
De oude weg blijft ons verbazen.
Nog een terugblik op enkele gehuchten
Uiteindelijk komen we weer in het bredere deel van de Toce vallei en lopen langs een klein natuurreservaat.
We komen langs vistrappen
Bij de stuw in het Lago Tana
En zien dan Crevoladossola liggen.
We zijn vlak voor drie uur terug bij de camper wanneer het, zoals was voorspeld, gaat regenen. Het was een leuke wandeling.
Morgen trekken we dieper de vallei in.
Nico van der Zwet:11 september 2025Prachtige foto's, genieten....