9-9-2025 Zwitserland: Furka en Simplon pas
9 september 2025 - Domodossola, Italië
Het was heerlijk rustig bij de begraafplaats van Luzern totdat het 's morgens vroeg heel hard begon te regenen. We waren allebei wakker en dus vroeg op gestaan en alweer vroeg op pad. We rijden over mooie b-wegen richting Italië waarbij we twee passen over moeten: de Furka pas (2431 m) en de Simplon pas (2005 m). Het regent maar er zijn voor de middag opklaringen voorspeld. We hoeven niet veel kilometers (226), maar het schiet met alle kronkelwegen en dorpjes waar we door moeten niet hard op. Bovendien wordt er op veel plaatsen aan de weg gewerkt waardoor we regelmatig voor stoplichten staan omdat maar 1 rijbaan beschikbaar is. Maar de route is prachtig en we genieten!
Op weg richting Furka pas
Komen we langs diverse meren, waaronder de Vierwaldstattersee.
We rijden een hele tijd door het mooie dal van de Reuss.
En stoppen bij de Teufelsbrucke. In 1200 werd een houten brug gebouwd over de Reuss in de Schollenschlucht (kloof). In 1595 werd de houten brug vervangen door een stenen brug. Nu ligt er een nieuwe brug hoog boven en een spoorbrug vlakbij. Voor voetgangers is de oude brug nog begaanbaar. We volgen een wandelroute langs de schlucht
Over de Teufelsbrucke
Met zicht op de nieuwe brug
Een stuk door een lange tunnel in de rotswand
En verder langs de Reuss naar de spoorbrug
Terugblik op oude en nieuwe brug
De trein!
En de machtig kolkende Reuss
Het is jammer dat door de damp (van alle regen) de foto's zo wazig zijn. We rijden verder de Furka pas op. Daarbij kronkelt de weg flink met vele haarspeldbochten. Een gedenkplaat herinnert eraan dat hier in 1964, een James Bond film, Goldfinger, is opgenomen.
Hoe hoger we komen, hoe mistiger het wordt.
We rijden de 2431 m hoge pas over zonder te stoppen. Net voorbij de pas is de Rhone gletsjer, daar parkeren we de camper en lopen naar een uitzichtpunt.
De gletsjer
Mondt uit in een gletsjer meer
Met ijsschotsen
En het meer loopt over in het begin van de Rhone
We dalen verder af het Rhonedal in. Onder andere langs het dorp Gletch, dat vroeger aan de rand van de toen veel grotere gletsjer lag.
Er staan in de dorpen waar we door komen nog veel mooie houten huizen.
Dan ziet Peter ineens een bordje "Hangbrücke" en ja hoor we rijden voorbij een prachtige hangbrug. We keren om op de tamelijk smalle weg en rijden terug naar de brug. Conny overwint haar hoogtevrees (en dat vraagt om een behoorlijke portie zichzelf moed inspreken en overtuigen dat het echt veilig is) en loopt helemaal naar de overkant en terug over de best wel wiebelige brug.
Peter klimt nog naar een uitzichtpunt om de hele 280 m lange brug te fotograferen. De brug ligt max 92 m boven de grond.
We rijden door naar het plaatsje Brig waar we het Stockalper Schloss gaan bekijken. Stockalper was rijk geworden van de handel en tol over de Simplon pas.
Daarna is het hoogtijd om de Simplon pas op te rijden. Opnieuw hele series haarspeldbochten. Al snel is er een mooi uitzicht op de vallei.
Maar gaandeweg komen we weer in de wolken te rijden. We gaan een heel moderne brug over, die al van ver te zien is.
Op de pas is het zo mistig dat we besluiten door te rijden. Er is een camperparkeerplaats, maar die ligt pal naast de doorgaande weg en ziet er met mist en kou niet aantrekkelijk uit. Dus beginnen we aan de afdaling.
In de verte zien we nog meer imposante bergen
We komen in een nauw dal te rijden
En niet veel later rijden we Italië in. Bij het plaatsje Crevoladossola is aan het riviertje de Toce een goed aangelegde gratis camperparkeerplaats met voorzieningen. Wat een verademing na Zwitserland...