17-7-2024 Slowakije: Poprad en Kezmarok
17 juli 2024 - Kežmarok, Slowakije
Om 4 uur ’s nachts worden we gewekt door een daverend onweer. De bliksemschichten volgen elkaar in rap tempo op en de donderslagen zijn zo hard dat de camper ervan trilt. Niet fijn, maar gelukkig staan we niet onder een boom en zijn er vlakbij een paar hoge gebouwen. Desalniettemin duikt Conny diep onder haar dekbed en is ze blij als het voorbij is.
’s Morgens wandelen we vanaf de parkeerplaats bij het stadion en zwembad van Poprad naar het centrum. Volgens TripAdvisor waren er 3 bijzondere kerken en een mooi plein. De kerken waren vast bijzonder, maar alle drie gesloten! Waaronder deze Egidiuskerk.
Het plein was wel aardig en we hebben er prima koffie gedronken.
Langs het riviertje de Poprad lopen we terug naar de camper.
We rijden vanuit Poprad naar het plaatsje Kezmarok, dat duidelijk meer te bieden heeft dan Poprad. In de verte zien we het bliksemen in het Tatra-gebergte dat voor een groot deel in wolken gehuld is. Dankzij onze camper app vinden we een prima (en gratis) parkeerplaats in Kezmarok. We wandelen eerst naar de basiliek. Ernaast staat de Zvonica toren.
De basiliek van het Heilige Kruis dateert uit de 14e-eeuw.
Het altaar is uit 1868, maar bevat een christus beeld uit 1506.
Het doopvont is gemaakt door een meester klokkengieter in 1472.
In de basiliek liggen plattegronden met een stadswandeling door Kezmarok, daar maken we graag gebruik van. We lopen door kleurrijke straten met oude, deels houten huizen.
Dan bezoeken we het kasteel met museum.
Er zijn onder andere wapens en een heel bijzonder harnas te zien.
Een ruimte is gewijd aan de oude schuttersgilden
Tot Conny’s grote plezier is er ook een oude apotheek en het oude röntgenapparaat van dr. Alexander.
Het uitzicht vanaf de toren (Tatra gebergte):
En nog wat mooi meubilair:
Tot slot de slotkapel:
De wandeling gaat verder langs de kleurrijke hoofdstraat,
het stadhuis en een fort (althans volgens de beschrijving op onze plattegrond).
We lopen verder naar een oude houten kerk (unesco lijst), maar die is helaas alleen met een rondleiding te bezichtigen.
Als we klaar zijn met de rondwandeling, rijden we naar onze eindbestemming van vandaag: het plaatsje Tantraska Lomnica, aan de voet van het Hoge Tatragebergte.
Tantraska Lomnica is een populair startpunt voor wandelingen en alhoewel we met de camper op vrijwel alle parkeerplaatsen vrij mogen overnachten (zonder camping gedrag) rijden we naar de enige 4 camperplaatsen die er zijn achter een restaurant. Die hebben namelijk als voordeel dat er water en elektriciteit is. Natuurlijk zijn alle 4 de plekken bezet, maar we parkeren in het onverharde weggetje naast het restaurant. Later blijkt één van de campers te vertrekken en de restaurantbaas komt vertellen dat we welkom zijn. Ook weer geregeld!
Morgen gaan we de eerste echte bergwandeling maken. Wel nog gebruik makend van stoeltjes- en cabineliften om Conny’s enkel zoveel mogelijk te ontzien, maar we gaan echt de bergen in. Het goede nieuws is dat volgens alle weer-apps het onrustige weer voorbij lijkt te zijn en er voor morgen geen onweer voorspeld is.