18-7-2024 Slowakije: wandeling in Hoge Tatra; Skalnate Pleso en Lomnicke Sedlo
18 juli 2024 - Tatranská Lomnica, Slowakije
Gelukkig is het weer aangenaam koeler (25 graden) dan de voorgaande dagen en daarmee ook de onweerskans enorm gedaald. We wandelen vanaf de camper naar het dalstation (850m) waar we in een stoeltjeslift stappen om bij het middenstation (Start 1145m) over te stappen in een cabinebaan naar Skalnate Pleso op 1751m (pleso = meer). Al vanuit de stoeltjeslift zien we dat de hoge toppen schuil gaan in de wolken. Maar als we uit de cabinebaan stappen op 1750m hebben we nog wel mooi zicht naar beneden.
We maken eerst een wandeling rond het bergmeer.
Daarna nemen we een lange pauze in de hoop dat de wolken boven ons verwaaien. Maar helaas gebeurt dat niet en in de kleine stoeltjeslift die naar Lomnicke Sedlo gaat op 2190m duiken we die wolken in.
Boven zijn we deels boven de wolken, maar hebben we uiteraard geen uitzicht.
Heel af en toe breekt de bewolking en kunnen we wel de hogere bergkam van Lomnicky Stit (2635m) zien.
Het is maar een korte heen en weerwandeling op 2200m.
Als we weer afdalen in de kleine stoeltjeslift, zijn we al snel weer onder de wolken.
Vanaf Skalnate Pleso gaan we verder helemaal lopend terug naar beneden. Natuurlijk met fantastische uitzichten. Op de foto rechts het plaatsje Tatranska Lomnica waar onze camper staat.
Het pad slingert aanvankelijk licht dalend over de bergflank.
Dan komen we onder de boomgrens.
En kijken we een zijdal in.
Snel daarna worden we getrakteerd op een serie mooie watervallen en stroomversnellingen.
Vervolgens daalt het pad fors over smalle keienpaadjes die zich door het uitgestrekte bos slingeren.
En zo bereiken we het dalstation weer en wandelen vandaar in 10 minuten (met een ijsje) naar de camper.

![Screenshot_20240718-181624[1]](https://s3.amazonaws.com/aws.reislogger.nl/peterconny/foto/5877289-s.png)

![Screenshot_20240718-181359[1]](https://s3.amazonaws.com/aws.reislogger.nl/peterconny/foto/5877290-s.png)