18-9-2025 Italië: Sacro Monte di Orta
18 september 2025 - Orta San Giulio, Italië
Peter gaat een lange duurtraining doen ter voorbereiding op zijn NK marathon in Amsterdam volgende maand. Het wordt een behoorlijk pittige training met meer hoogtemeters dan verwacht. Ondanks dat maakt hij toch een aantal foto's onderweg, waaronder deze:
Ondertussen loopt Conny het schiereiland weer op om de Sacro Monte (heilige berg) van Orta te beklimmen.
Op de berg een prachtig park met mooie uitzichtpunten, maar het belangrijkste is het op de Unesco Werelderfgoedlijst vermeldde heiligdom gewijd aan Franciscus van Assisi. Het monument is een complex bestaande uit 21 kapellen, elk in een andere bouwstijl, met 900 fresco's en 366 levensgrote beelden die verschillende belangrijke gebeurtenissen in het leven van Franciscus verbeelden. De verschillende kapellen leiden in een spiraalvormige route naar de top van de berg waar een kerk is gebouwd.
Enkele van de 21 kapellen:
een paar van de 900 fresco's:
en enkele van de indrukwekkende beeldengroepen:
Tot slot het uitzicht op de top:
Ik daal af over een wat verwaarloosd weggetje
en dwaal door de nauwe straatjes van het stadje, waarbij soms als je denkt dat een straatje doodloopt, je gewoon een hoekje om gaat en weer verder kunt.
Achter het kleine stadhuis stuit ik op een mooie tuin aan het water, waar een schilder voor eeuwig herinneringen vastlegt.
Langs het Lago d'Orta loop ik terug naar de camping.