19-9-2025 Italië: Monte Barro
19 september 2025 - Orta San Giulio, Italië
We nemen een lijnbus vanaf het stationnetje van Orta naar het stationnetje van Omenga, aan de noordkant van het Lago d'Orta. De trein was logischer geweest, maar die ging of om half acht 's ochtends of pas in de loop van de middag. Nu zijn we om 10 uur in Omenga met als doel via de Monte Barro (640 meter) terug naar de camping te lopen. We hebben Komoot een route voor ons laten maken met zoveel mogelijk wandelpaden.
De eerste kilometer is langs een drukke weg, maar daarna mogen we een onverhard pad op. Dat blijkt echter een down hill MTB trail te zijn en wij moeten dus up hill tegen een heel steile helling.
Bovenaan staat een bord dat waarschuwt voor het zeer slechte pad. Gelukkig wordt het daarna beter.
We bereiken het dorpje Agrano.
Er staat een lieflijk ogende kapel, maar op het hek zitten een aantal lugubere doodshoofden.
Agrano heeft een oude kerk en een sfeervolle begraafplaats
Over keienpaadjes gaat de route verder omhoog de Monte Barro op.
Op de top staat een kruis en hebben we een prachtig uitzicht op het Lago d'Orta met het schiereiland van Orta en het Isola San Guilio.
We volgen onze Komoot route verder. Al snel wordt het pad steeds minder herkenbaar.
Bij een kruising van paden is het pad dat wij moeten hebben helemaal niet meer te vinden. Op de kaart lopen we verder via Pratolungo om daar de route weer op te pakken. We moeten daarbij over een pad dat volgens een bord is afgesloten voor voetgangers. We negeren het, komen wegwerkers tegen die aan het lunchen zijn, vragen netjes of we er langs mogen en ja hoor, het mag als we het maar voorzichtig doen. Zo dalen we af naar het spoorviaduct.
En komen bij een oude Romaanse brug bij Molino.
Er volgen nu mooie ezelspaadjes.
Dan volgt een weg met luxe villa's en fraaie uitzichten.
We bereiken het dorp Carcegna. Ook dit dorp heeft nauwe straatjes, een authentiek pleintje en een romaans kerkje.
Nu loopt de route grotendeels bergafwaarts, met af en toe nog even een klimmetje en een uitzicht.
In Miasino komen we langs Villa Nigra
Vanaf daar is het nog maar een klein stukje naar de camping. We hebben dan 14,9 km gelopen met 660 hoogtemeters.