21-9-2025 Italië: Castello Racconigi en Col de la Lombarde
21 september 2025 - Isola, Frankrijk
In verband met de zeer slechte weersvoorspelling (heel veel regen in Noord-Italië), vertrekken we richting Côte d'Azur. Voor morgen hebben we een camping gereserveerd niet ver van Frejus en vandaag willen we alvast een flink eind die kant op rijden met een tussenstop in Racconigi om het kasteel te bezoeken.
We rijden door een opvallend vlak landschap met veel rijstvelden, later overheerst de mais. De plaatsjes waar we door heen komen ogen wat somber. We rijden langs Turijn, ook niet het mooiste stukje Italië. In Racconigi is een soort culinaire markt en dat geeft het plaatsje wel wat sfeer. We kunnen onze camper gratis kwijt op een speciale camperparkeerplaats op nog geen 10 minuten lopen van het kasteel.
Eenmaal daar gaan we eerst de enorme kasteeltuin bekijken. Een informatiebord vertelt dat de natuur in het in landschapsstijl aangelegde park tegenwoordig de vrije hand krijgt. Dat is behoorlijk zonde want daardoor oogt het park ernstig verwaarloosd. Veel paden zijn afgesloten (o.a. risico op omvallende bomen) en de vijvers staan allemaal droog. Hier en daar staat nog een aardig gebouwtje of een schijnbaar vergeten beeld.
Hierboven de grootste vijver, die volkomen droog staat, maar volgens het plaatje hieronder (met onze gelopen route) nog wel bestaat.
Hieronder de parkzijde van het kasteel en de trap aan de voorzijde die we op moeten om het kasteel te bezoeken.
De entree hal:
De eetzaal:
De Chinese vertrekken:
en nog meer prachtigs:
De enorme keukens zijn echt indrukwekkend:
Er is zelfs een heel oud model elektrische koelruimte:
Na dit bezoek rijden we verder richting Frankrijk. Peter heeft bedacht welke pas hij over wil, maar daarbij een kleine inschattingsfout van de hoogte gemaakt. Vanuit het vlakke land zien we al snel de bergen opdoemen en dan laat de navigatie een wel heel bijzonder beeld zien:
Dat is geen fout, maar een opstapeling van haarspeldbochten. En na dat stuk zullen nog veel scherpe bochten volgen op een steeds nauwer wordende weg die in rap tempo omhoog gaat (en dus de afgronden dieper). We komen veel motorrijders tegen en ook andere auto's, maar slechts één andere camper waarvoor we gelukkig op tijd aan de kant kunnen. Vanuit een rijdende, scherpe bochten makende camper fotograferen valt niet mee, maar het geeft een beetje een indruk:
En dan zijn we boven, op de col de la Lombarde op 2350 meter !
Aan de Franse kant gaan we weer naar beneden. Gelukkig zijn hier de wegen een stuk beter en vooral breder.
We komen langs de grote wintersportplaats Isola 2000 (nu vrijwel verlaten)
En dalen verder af een nauwe vallei in.
We bereiken Isola, een klein plaatsje op slechts 870 meter hoogte, met een fantastische camperplaats.
Morgen zoeken we de zon weer op!