7-9-2024 Canada: Jasper National Park
7 september 2024 - Jasper Nationaal Park, Canada
Peter gaat eerst nog even een paar rondjes rennen op de camping van Mount Robson.
Daarna rijden we rustig aan richting Jasper en de Icefields Parkway (Highway 93) op. We zien prachtige bergen met gletsjers die helaas vanuit de auto moeilijk te fotograferen zijn. We rijden naar het Zuiden, dus zon tegen. We stoppen voor een foto bij het Moose Lake.
Van Jasper zelf zien we niets. Een groot stuk van het bos er omheen is recent door een grote brand verwoest, een triest gezicht. Daardoor zijn nog steeds veel parkeerplaatsen en zijwegen vanaf de 93 gesloten. Er is dus geen mogelijkheid om in dit anders zo prachtige gebied te wandelen. Ook kunnen we niet de 93A nemen, een weg die hoger in de bergen en met meer bochten loopt.
Er blijkt 1 parkeerplaats met uitzichtpunt open te zijn. We kijken op de Athabasca rivier.
Al verder rijdend genieten we van de bijzondere bergformaties en de vele gletsjers.
Een volgende korte fotostop is bij een waterval (we zijn dan het grootste gebied van de bosbrand uit)
Dan komen we aan bij het Columbia Icefield Center, het hoofddoel van vandaag. Vanaf hier is het Columbia Icefield net zichtbaar. Verschillende gletsjers ontspringen aan dit Icefield. Wij gaan een tocht maken op één van die gletsjers: De Athabasca gletsjer.
Eerst rijden we met een bus richting gletsjer, daarna stappen we over op een speciale ice-explorer. Een superlangzaam rijdend maar heel sterk voertuig dat een helling van 36 graden af moet: van de zij-morene naar de gletsjer.
Op de gletsjer stappen we uit en mogen rond lopen in een gemarkeerd gebied dat elke ochtend wordt getest op stabiliteit. Onwerkelijk om te beseffen dat er 200 meter ijs onder je zit !
Na ruim een half uur gaan we weer de ice-explorer in en vervolgens brengt de bus ons naar de Columbia Icefield Skywalk.
Vanaf deze glazen rondlopende uitzichtbrug, die boven de Athabasca kloof hangt, hebben we een mooi uitzicht. Dus weer veel foto’s.
We bussen weer terug naar het Columbia Icefield Center.
Helaas is sinds de brand overnachten voor campers niet meer toegestaan op de grote parkeerplaats van het centrum. Het is al half zeven als we terugkomen van de Sky walk. Dus besluiten we eerst te eten en dan op zoek te gaan naar een overnachtingsplek. We kiezen de eerste de beste niet afgesloten parkeerplaats langs de 93. Er staat al een auto en zodra wij er staan volgen er nog een camperbus en een pickup. We zien nergens een bordje dat het niet mag en zijn net een paar meter het nationale park uit en wagen dus de gok.